Scoliose, een S-bocht in je wervelkolom...

03/08/2016

Scoliose, een S bocht in je wervelkolom... Wat houdt dit in en kun je er iets aan doen?

Scoliose ontwikkelt vaak in de tienerjaren. Je ziet het vaker bij meisjes dan bij jongens. De reden waarom is niet duidelijk. Zien wij jongeren met zo'n S-bochtje in onze praktijk? Ja zeker!

Kim is een meisje van 14 die naar ons doorverwezen werd door haar fysiotherapeut. Deze belde ons met de vraag of wij konden zorgen voor betere mobiliteit in haar rug. Ze was van mening dat ze oefeningen met haar kon blijven doen, echter zou dit niet het gewenste resultaat opleveren als er niets aan de mobiliteit gedaan werd. Zo kwam Kim samen met een van haar ouders bij ons op het eerste consult. Tijdens het vraaggesprek (anamnese) bleek dat er al eerder naar haar rug gekeken was door een andere paramedicus. Daarnaast stond ze ook onder controle bij de specialist in het ziekenhuis. Deze laatste had haar doorverwezen naar de fysiotherapeut.

Door te starten met de versterkende oefeningen op aanraden van de fysio verminderde de klachten, maar nog steeds had ze regelmatig last  van een brandend gevoel rond de schouder. Aan de hand van het lichamelijk onderzoek bleek dat haar scoliose begon in haar lage bovenrug met een bocht naar rechts en in de lumbale wervelkolom weer terug kwam middels een bocht naar links, een gespiegelde S dus. Wat opviel was dat ze aan de linkerkant duidelijk een taille had en aan de rechterkant was dit nauwelijks het geval. Een aantal orthopedische testen gaven ook een oncomfortabel gevoel en er waren blokkades in haar nek, boven- en onderrug en bekken.

Naarmate de behandelingen vorderden en de blokkades verminderden ontwikkelden zich in de eerste instantie een tintelend doof gevoel over het linkerbovenbeen, dat uiteindelijk ook weer weg trok. Verder bleek de spierspanning rond haar rechter heup hoger, waardoor deze niet soepel gebogen en gestrekt kon worden.

Inmiddels komt Kim om de 6 weken en hebben we haar geadviseerd om haar chiropractische behandelingen te combineren met de versterkende oefeningen van de fysiotherapeut. Dit om haar lichaam de best mogelijk kans te geven om deze scoliose te stabiliseren, zeker omdat ze nog 'in de groei is. Na een bezoek aan het ziekenhuis en een controle door de orthopeed, bleek dat de kromming inderdaad gestabiliseerd is.

Hoe ernstig is dit?

Gelukkig is de kromming bij Kim gestabiliseerd. Gebeurt dit niet, dan krijgen de organen in de borstkas en de buikholte een andere druk te verduren, die tot klachten kan leiden. Ook de veranderde spierspanning naar aanleiding van zo'n kromming kan zorgen voor extra scheefstand of een veranderd bewegingspatroon. Dit kan weer leiden tot een verandering of verergering van de kromming.

Hoe herken ik dit bij mijn kind?

De tiener leeftijd is typisch de leeftijd waarop kinderen papa's of mama's niet meer bij zich in de badkamer willen terwijl ze staan te douchen. De momenten dat je je kind in zijn of haar ondergoed of naakt ziet worden beduidend minder. Toch is het goed om op die momenten, bijvoorbeeld op vakantie wanneer er topjes, korte broeken en zwemkleding gedragen wordt, je kind even goed te bekijken als ze op het strand liggen of een spelletje aan het doen zijn.

Zie je een kromming, een schouderblad dat iets meer uitsteekt of een taille die duidelijk aanwezigis aan de ene kant en niet aan de andere, trek dan aan de bel.

In onze praktijk kun je bij de chiropractor altijd terecht voor een houdingscheck. Mocht er dat iets aan de hand blijken te zijn dat verder onderzoek nodig heeft, dan zullen we je verwijzen naar je huisarts met de te nemen stappen.

 Zijn jou wel eens scheve schouders of een scheve houding opgevallen bij je kind of anderen? Wat heb je er toen mee gedaan? Laat het ons hieronder weten! Alvast bedankt!

 

NIEUWS

Onze website maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze site accepteert u het gebruik hiervan.
Meer informatie kunt u hier lezen.