Slaaphouding

1 reactie
08/04/2017

Slaaphouding

Een van de meest gehoorde vragen in onze praktijken is…

Wat is een goed matras? Met meteen daarop volgend de vragen: Wat is een goed kussen en wat is de beste slaaphouding?

Wanneer je de zoekterm "slaaphouding" invoert op google, kom je veel informatie tegen. Over het algemeen wordt aangenomen dat op de rug slapen het beste is voor je lijf. Dit omdat op de rug slapen de processen in het lichaam het minste verstoort. Al kan een negatief bijkomend effect zijn dat er overmatig gesnurk kan optreden. Het is van belang dat de natuurlijke curve die bij deze houding in de wervelkolom ontstaat behouden blijft. Ter ondersteuning is een goed kussen van belang. Naarmate je hoofd iets ondersteunt ligt, geeft dit weer minder aanleiding voor maagzuur oprispingen.

Na het slapen op de rug is een goed ander alternatief om te slapen op de zij. Het grootste nadeel hiervan is dat de breedste delen van het lichaam, je schouders en je heupen, de punten zijn die je ondersteunen. Dit kan pijnklachten veroorzaken. De wervelkolom, en zeker lendenwervel 4 en 5, horen door middel van een goed matras ondersteunt te worden. Het kussen hoort in deze houding hetzelfde of iets dikker te zijn dan het geval is bij de slaaphouding op de rug. Het kussen moet de afstand tussen schouder en nek overbruggen en de nek goed ondersteunen.

Ondanks het feit dat veel mensen weten dat de slaaphouding op de buik vermeden dient te worden zijn er toch veel mensen die op hun buik slapen. Wanneer je beter kijkt, blijkt dat mensen half op de buik en half op de zij slapen, met een been opgetrokken en het ander gestrekt. In deze houding, bijna de stabiele zijligging zoals je deze leert bij de BHV/EHBO, is de wervelkolom redelijk goed ondersteunt. Het is de houding plat op de buik die het meest schadelijk is voor je lichaam. Dit omdat je nek en volle draaiing moet maken wil je goed kunnen ademhalen. Deze houding dient daarom ten alle tijden vermeden te worden.

Wanneer mensen ons vragen naar het beste matras, raden wij altijd aan meerdere keren en op verschillende tijdstippen bij een beddenwinkel te gaan ‘proef’ liggen. Wanneer je dit op verschillende dagen doet, kun je vergelijken of je qua voorkeur hetzelfde matras kiest. Tegenwoordig worden de meeste matrassen getest op de cruciale drukpunten en is het vooral ook je voorkeur waar je lekker op ligt, dat je keuze bepaalt.

Voor wat betreft de keuze voor een nieuw kussen raden wij altijd aan om een proefkussen mee naar huis te vragen. Op deze manier kun je er thuis een week op slapen en proberen wat de voorkeur heeft. In de beide praktijken hebben wij kussens van Silvana Support te leen. Deze kussens zijn er in zes verschillende uitvoeringen, van extra zacht tot extra stevig. Dus ben je een rug of een zijslaper of ben je groot of klein, voor iedereen is er wel een geschikte uitvoering beschikbaar. Kijk vooral eens op de website voor meer informatie : http://www.silvana.nl/nl/kussens

Onze kussens in Geleen zijn beschikbaar gesteld door A&C Wonen http://www.aubelcoenen.nl/

Onze kussens in Heythuysen zijn beschikbaar gesteld door Silvana Support Kussens

Slaaphouding

1 Reacties

  • Door Josefien Boumans op 12 mei, 14:00

    Wij zijn heel erg tevreden over de chiropractie praktijk in Geleen.
    Mijn man wordt behandeld door Sonia Busnel, niets dan lof.
    Sonia neemt de tijd voor je, observeert en behandelt heel erg goed.
    Vriendelijk personeel aan de balie.

* Verplicht veld
** E-mail adressen worden niet gepubliceerd