De nieuwe privacywetgeving

De nieuwe privacywetgeving

15/05/2018

In de maandelijkse blog mag een van de medewerkers van Chiropractie Geleen|Leudal iets vertellen over een onderwerp dat hem/haar interesseert. Daarom grijp ik, als student Nederlands recht, de kans om jullie iets te vertellen over de nieuwe privacywetgeving. De nieuwe wet “Algemene Verordening Gegevensbescherming” (vanaf nu: AVG) is namelijk voor u als patiënt binnen onze praktijk van belang.

Het gaat namelijk over uw privacy rechten en daarom informeren wij u graag wat deze wet inhoud en wat dat voor u betekend. Zoals de naam van de wet al doet vermoeden gaat het om de bescherming van uw gegevens. Wij als “bedrijf” verzamelen zoals vele ander bedrijven uw gegevens, wij doen dat zowel online als offline. Soms gebeurt dat vrijwel ongemerkt of onbewust, zoals de gegevens die wij verzamelen wanneer u bijvoorbeeld online onze website bezoekt. Anders dan voorheen vallen gegevens als IP-adressen, MAC-adressen en Cookies zullen vanaf heden ook onder het begrip “persoonsgegevens”.

Ook zijn er gegevens die wij bewust verzamelen. Dit zijn dan ook de gegevens die voor ons, maar ook voor u het belangrijkst zijn. Om u een goede behandeling te kunnen gegeven hebben wij van u een aantal belangrijke, medische maar vaak persoonlijke gegevens nodig. Deze gegevens verzamelen wij via ons online intakeformulier dat u voor uw eerste behandeling toegestuurd krijgt of dat u met een van onze assistentes invult voorafgaand aan het eerste consult. Deze gegevens worden door ons opgeslagen in uw persoonlijke dossier waartoe alleen onze medewerkers toegang hebben. Natuurlijk kunt u ervan uitgaan dat wij zorgvuldig met deze gegevens omgaan.

Met de nieuwe Europese wetgeving die in gebruik genomen zal worden op 25 mei 2018, worden uw rechten als gegevensverstrekker uitgebreid en zal er op onze schouders een grotere verantwoordelijkheidsplicht gaan rusten. Wij vinden het belangrijk dat u op de hoogte bent van uw rechten en daarom zal ik ze voor u op een rijtje zetten.

U heeft recht op:
- Het inzien van gegevens
- Het aanpassen van gegevens
- Het vernietigen van gegevens

Aan ons als gegevensverzamelaar zullen er nieuwe en strengere eisen worden gesteld. Op dit moment zijn wij hard bezig om deze eisen in kaart te brengen en ervoor te zorgen dat we aan deze eisen voldoen. Een proces waarvan de inhoudelijke en technische kant voor u misschien minder van belang is maar waarvan wij u wel op de hoogte willen brengen dat wij er mee bezig zijn. En ook dat uw privacy bij ons hoog in het vaandel staat.

Ik hoop dat ik u iets meer duidelijkheid heb kunnen geven over de nieuwe privacywetgeving en dat ik u een inkijkje heb kunnen geven in zaken waar wij ons op de achtergrond mee bezighouden.

Mocht u vragen voor mij hebben met betrekking tot deze blog dan kunt u ze mij altijd stellen in de praktijk of via ons contactformulier op onze website.

Sanne

NIEUWS

Onze website maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze site accepteert u het gebruik hiervan.
Meer informatie kunt u hier lezen.