Hoofdpijn, duizeligheid en hooikooirts

Hoofdpijn, duizeligheid en hooikooirts

21/05/2019

“ De invloed van wind op hoofdpijn, duizeligheid en hooikoorts”

Het is mei, we zitten alweer midden in de "astrologische" lente die van 20 maart tot 21 juni duurt. De korte donkere dagen van de winter hebben plaats gemaakt voor langere dagen van daglicht en zoals de meeste van ons hopen; het lentezonnetje. Maar zoals de afgelopen weken wel al is gebleken is het niet alleen maar lentegeur en zonneschijn. De zon wordt regelmatig afgewisseld met regen en wind, de energie in de natuur begint te bruisen en alles komt weer tot leven.
Zo zou het ook met de “inwendige" mens moeten zijn. De winter kent langere nachten, waarin we meer tot rust zouden kunnen komen. De natuur staat in een “spaarstand”, dieren houden hun winterslaap om in de lente weer fit voor de dag te komen.

Veel mensen herkennen deze rustperiode echter niet, omdat onze “stress" maatschappij ook gewoon in de winter doorgaat en we moeten presteren. Dat betekent dat we niet uitgerust aan de start van de lente staan, de periode waar we buiten actiever gaan worden. We beginnen vanuit een ongeruste situatie ons lichaam opeens nóg meer belasten, we gaan wandelen, fietsen, duiken de tuin in en beginnen te snoeien en spitten. In de praktijk zien we dan veel specifieke klachten voorbijkomen zoals nek- en schouderklachten, peesklachten zoals de bekende tenniselleboog ten gevolge van overbelasting, maar de laatste tijd horen we ook steeds vaker mensen met hoofdpijn- of acute duizeligheidsklachten.

In deze blog wil ik met name deze klachten graag toelichten vanuit het perspectief vanuit de TCM (Traditional Chinese Medicine)

Volgends de vijf elementen theorie binnen de Chinese geneeswijzen behoort de lente tot het element hout. De specifieke kenmerken van dit element zijn; groei en ontwikkeling, de kleur groen, de zure smaak, de energie van lever en galblaas, de ogen, pezen, de emotie boosheid en wind.
Wind wordt hier bedoel als het natuurfenomeen wind, maar ook als symptomen die kenmerkend snel komen, een acuut begin hebben, zich heel snel afwisselen in tijd, intensiteit en lokalisatie. Voorbeelden hiervan zijn; jeuk, duizeligheid, tremors in spieren of een trillend ooglid en acuut opkomende hoofdpijn.

Dit betekent dat externe wind kan leiden tot interne wind en dus tot fysieke klachten kan leiden, negatief kan beïnvloeden oftewel kan onderhouden. Zo kan een koude wind een direct ongunstige invloed op spieren en pezen hebben, omdat de bloedvaten gaan vernauwen en de voeding naar de spieren en pezen minder wordt. Indien deze voeding al minder was doordat het lichaam minder uitgerust is en ook nog eens meer belast wordt met buitenactiviteiten dan spier en peesklachten het directe gevolg. De lever heeft vanuit de TCM de functie om de pezen te voeden, maar faalt als gevolg van bovenstaande factoren met als gevolg tendinitisklachten.

Het houtelement bevat ook de ogen, “de lever opent zich in de ogen”wordt ook wel binnen de TCM gezegd. Oogklachten zoals wazig zien, branderige-, jeukende- en tranende ogen zijn vaak het gevolg van een verstoorde leverenergie. Denk hierbij aan hooikoorts in het voorjaar. De komende week start het graspollenseizoen weer volgens weeronline en die pollen maken gretig gebruik van de wind om onze ogen en neusslijmvliezen te belagen met alle gevolgen van dien.
De long behoort op zijn beurt weer tot het metaalelement en dient de lever te controleren. Indien de long echter niet in staat is om deze verstoorde leverenergie te controleren, dan ontstaat er ook nog kortademigheid en dan zijn de symptomen van hooikoorts compleet.

Alsof dat nog niet genoeg is hebben we ook nog een aantal acupunctuurpunten in het nek/schoudergebied die erg bevattelijk zijn voor externe wind. Deze zogenaamde windpunten zijn met name bevattelijk voor koude, maar ook voor warme wind en kunnen leiden tot vernauwing van de bloedvaten, verstijving van de spieren en een stagnatie van de qi-flow (de vrije energiestroom) naar het hoofd, waardoor hoofdpijn en duizeligheidsklachten kunnen ontstaan.

Vanuit de TCM trachten we deze klachten te beïnvloeden middels acupunctuur en cupping massage om de harmonie in de energiehuishouding te herstellen en daarmee de weerstand te optimaliseren.

De chiropractie kan bijdragen voor een optimale gewrichtfunctie en vrije toestroom van bloedvaten en zenuwen.

Medical taping verlicht vooral de acute Hooikoortsklachten en blijkt in de praktijk met name kinderen veel verlichting te bieden.

Let op dat je op je werk niet direct onder de airco of op de tocht zit. Zet de ventilatoren in de auto niet rechtstreeks op nek en schouders en bedek dit gebied anders met een dun sjaaltje of kraag.

Gezonde (afwisselende) voeding, het minderen van suikers en zoetstoffen en het regelmatig drinken van water dragen zeker bij en vormen het fundament voor ons afweersysteem.

In deze blog heb ik een tipje van de sluier gelicht met betrekking tot de invloed van wind op diverse klachten. Mocht u naar aanleiding van deze blog “geprikkeld” zijn om meer informatie te ontvangen of wenst u een behandeling, neem dan gerust contact met ons op!

“Warme groet", Ian Wimmer

NIEUWS

Onze website maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze site accepteert u het gebruik hiervan.
Meer informatie kunt u hier lezen.