Chiropractie en baby's!

Chiropractie en baby's!

04/07/2019

Wat kunnen we betekenen voor onze jonge patiënten?

Na mijn afstuderen ben ik me gaan specialiseren in het onderzoek en behandeling van de kinderen vanaf de geboorte tot ... eigenlijk totdat ze volwassenen worden! Ik heb deze doelgroep gekozen, omdat baby’s en kinderen fragiel zijn en moeilijk kunnen communiceren over hun klacht. Het begin van het leven is doorslaggevend voor de toekomst van een mens en daarvoor moeten ze de beste hulp en zorg krijgen om zich goed in hun vel te voelen. 

Bij baby’s hebben de meeste klachten te maken met voorkeurshouding, buikkrampen, obstipatie, moeite met slapen en drinken... Mijn ervaring is dat een moeder het voelt als haar baby zich niet goed voelt. Ze merkt dat vooral aan de kleine details, we noemen dat het moederlijk instinct. Maar bij sommige klachten voelen moeders zich beperkt en schuldig door het feit dat hun baby toch onrustig blijft en lijkt pijn te hebben, ondanks hun voortreffelijke zorgen. 

Chiropractie is een van de meest veilige vormen van behandeling, dus… Baat het niet, dan schaadt het niet, toch? Dus… waarom niet proberen?

Een goede emotionele balans begint met een lichaam in balans. Klachten kunnen komen door verschillende blokkades. Deze zijn vaak gerelateerd aan de houding van baby in de buik tijdens de zwangerschap, de duur van de bevalling en eventuele complicaties, een premature bevalling, een knip of vacuüm interventie, en de druk die geproduceerd wordt op het hoofd en nek van de baby tijdens de bevalling.

Baby’s zenuwstelsel begint zich ontwikkelen vanaf de eerste weken van de zwangerschap. Na de geboorte alles gaat heel snel, de baby krijgt ineens een hele hoop prikkels te verwerken; de sensaties zijn anders, geluid, licht, temperatuur…
Als baby tegelijk last heeft van zijn darmen, of van zijn nek, kaak of bekken voelt hij of zij zich gewoon niet lekker in zijn/haar vel. 

Een baby kan zijn klachten niet uitleggen maar met kijken hoe hij zich gedraagt en voelen hoe zijn lichaampje beweegt, kan ik mijn neurologisch en orthopedisch onderzoek doen. Mama en Papa worden ook veel betrokken, want zij gaan bijvoorbeeld ook moeten leren om te masseren of verkeerd bewegingen af te leren om nieuwe gewoontes aan te leren.

Als je al meerdere kinderen hebt gehad, zou je kunnen denken; “ Oh ja maar ik heb al 3 kinderen gehad, ik weet wel hoe dat werkt...” 
Onze ervaring is dat ieder kind anders is en dat wat bij het ene kind heeft gewerkt niet noodzakelijkerwijs bij het andere kind ook werkt. Jullie zijn wel al ouders van 3 kinderen, maar nou worden jullie ouders van een 4e kind. Iedere keer is het anders, een nieuwe begin, nieuwe organisatie, nieuwe gewoonte, nieuwe routine...

Met de tijd gaan de baby’s groeien en worden ze kinderen en gaat alles goed….Totdat er pijntjes ontstaan met vallen en stoeien of dat ze groeipijn krijgen. In dat geval is het verstandig te controleren dat het kind goed groeit, gelijkmatig en op een harmonieuze manier. In die jaren kan het ook duidelijk worden dat kinderen gedragsstoornissen hebben. Ook kinderen met gebrek aan concentratie, coördinatie problemen, dyslexie, autism of ADHD, vinden de weg naar onze praktijk. Door prikkels van buitenaf reageert hun lichaam anders dan wat we zouden verwachten.

Tijdens de puberteit komen er steeds meer veranderingen. De hormonen zorgen voor ups and downs in hun gemoed, energie, groei curve, en daarnaast is het ook nog de periode om “onafhankelijk” van de ouders te worden!! Het is voor ons ook een cruciale periode om de ontwikkeling van de wervelkolom te checken, een mogelijke scoliose te controleren en ze te behandelen om deze te voorkomen. 

De kinderen zijn de toekomst. Wij vinden het belangrijk om ze de best mogelijke start te geven in hun leven!!!

Onze filosofie is dat iedereen een paar keer per jaar voor een check up naar een chiropractor zou moeten gaan. En dat geldt ook voor baby’s en kinderen. Liever voorkomen dan genezen, zeggen we!! 

Als onderdeel van ons werk in de praktijk geven we geregeld presentaties bij bedrijven (zoals bijv het MIK in de afgelopen maanden) over chiropractie en wat we voor volwassenen, baby’s en kinderen kunnen betekenen. In de komende maanden staan er ook weer een aantal gepland. 

Wil je meer informatie over het behandelen van baby’s en kinderen?
Kom dan naar de volgende presentatie op 26 augustus om 19.30 in Elsloo bij de kinderopvang Villa Regenboog. Joannes Riviusstraat 4B, 6181 BT Elsloo. 

NIEUWS

Onze website maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze site accepteert u het gebruik hiervan.
Meer informatie kunt u hier lezen.