Massage, lekker maar ook gezond!

Massage, lekker maar ook gezond!

15/09/2019

Waarom massage niet alleen lekker, maar ook heel gezond is

Wanneer heb jij de laatste keer een massage gehad? ?We doen tegenwoordig enorm ons best gezond te blijven en ons fit te voelen: sporten, gezond eten noem het maar op. Massage komt minder vaak in dat rijtje voor. Het nemen van een massage is vaak een ondergeschoven kindje en wordt als luxe gezien, als iets wat alleen topsporters regelmatig ondergaan of alleen als er echt klachten zijn. Maar wist je dat massage veel voordelen voor je gezondheid heeft en zelfs de weerstand verbetert? Hieronder zet ik een paar belangrijke punten even op een rijtje.

1. Massage verlicht spierspanning en pijn
Een massage helpt bij het verlichten van spierspanning en pijn. Wanneer spieren overbelast zijn, produceren ze afvalproducten zoals melkzuur. Massage zet de spierstofwisseling aan om deze stoffen af te voeren. Verkrampte spieren kunnen bepaalde bloedvaten en zenuwen afknellen; een massage helpt de kramp te verminderen. De manuele druk op de huid zet namelijk de bloedsomloop aan het werk waardoor er meer zuurstof en voedingsstoffen naar de spieren worden getransporteerd. Het zelf genezend vermogen van het lichaam krijgt hierdoor een boost en pijnlijke spieren herstellen zo veel sneller.

2. Massage verbetert de weerstand
Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar het effect van massage op de gezondheid. Het blijkt dat de hoeveelheid witte bloedcellen in het bloed verhoogd is na een massage. Deze witte bloedcellen helpen om infecties en virussen te bestrijden. ?Cortisol, een hormoon dat aangemaakt wordt bij stress wordt door een massage verlaagd. Als cortisol te lang in het lichaam aanwezig is, is dat ongunstig voor de weerstand. Door de diepe ontspanning tijdens een massage schakelt het zenuwstelsel dus over op een modus van herstel.

3. Massage helpt te ontstressen?Hormonen regelen vele belangrijke processen in ons lichaam. Zo zijn er geluks-hormonen, die voor een groot deel bepalen hoe we ons voelen. Massage bevordert de aanmaak van o.a. de hormonen serotonine en oxytocine. Deze beide hormonen zorgen ervoor dat we die rust, ontspanning en een fijne gemoedstoestand voelen. Massage kan ook goed helpen als je last hebt van malende gedachten. Bijvoorbeeld relatieproblemen, een kwestie op je werk die maar door je hoofd blijft gaan of misschien negatieve of onzeker gevoelens over jezelf. Door een massage voel je veel beter je eigen lichaam en gedachtes verdwijnen naar de achtergrond. Als je met een probleem worstelt, helpt het vaak niet om er maar constant mee bezig te zijn, maar juist om het even los te laten. De hersenen zijn op de achtergrond dan nog steeds op zoek naar de oplossing en als je het niet verwacht schiet het je dan plots te binnen. Niet voor niets hebben kunstenaars of schrijvers de beste invallen als ze iets schijnbaar onbelangrijks doen zoals douchen of op de wc zitten.

4. Massage helpt om weer je lichaam te voelen?Het lichaam geeft heel veel signalen af, eerst zachte signalen en als je daar niet naar luistert worden ze steeds sterker totdat er een moment komt dat je er echt niet meer om heen kunt. Hel lichaam is heel slim, veel slimmer en sterker dan we zelf in de gaten hebben. ?Door even de tijd te nemen voor een massage, geef je jezelf de kans om je lichaam te voelen. Even niet rennen, even niet jagen, even niet voor een ander zorgen, maar even voor jou laten zorgen.
Kortom massage is niet alleen lekker, het is ook nog eens heel gezond.?
Ontspannen ten behoeve van je gezondheid, wat wil je nog meer :-)?En als jij niet goed voor jezelf zorgt, wie gaat het dan doen?

?Mijn collega’s en ik willen je graag persoonlijk ontmoeten in de praktijk en je laten kennismaken met een heerlijke massage.
Warme groet, Ans Jagers-Coolen,??

NIEUWS

Onze website maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze site accepteert u het gebruik hiervan.
Meer informatie kunt u hier lezen.